Tandrengöring

Syfte

Att genomföra en grundlig rengöring av tänderna.

Redigera Radera

Behandlingstid

15 - 30 min - i vissa fall längre tid.

Redigera Radera

Behandlingsplats

Hos de flesta tandhygienister och tandläkare.

Redigera Radera

En tandrengöring görs vanligtvis av tandläkare eller tandhygienist och inleds med en undersökning av munnen och tänderna för att kontrollera om allt är i sin ordning. Därefter tas bakterier, plack, förkalkade beläggningar och tandsten bort. 
I viss utststräckning kan tandhygienisten eller tandläkaren också ta bort missfärgningar från t ex kaffe, té, vin och tobak. Sedan putsas dina tänder.

Redigera Radera

En tandrengöring är nödvändig för att upprätthålla en god munhygien och friska tänder. Syftet med en rengöring är att behandla och förebygga bakterieansamlingar och förebygga tandsjukdomar. Om du inte får en regelbunden rengöring av dina tänder hos tandläkaren, riskerar du att bakterier ansamlas och bildar plack. En bakteriell ackumulering utvecklas till tandsten som sedan bildar ett andra lager av plack och tandsten, och denna process fortsätter om det inte behandlas. Om plack och tandsten inte tas bort regelbundet riskerar du få allvarliga tandproblem.

På bilden kan du se en tanduppsättning med plack och en före- och efterbild på där det har gjorts en rengöring av tänderna.

Redigera Radera

En undermålig rengöring av tänderna kommer att få negativa konsekvenser för dina tänder och din munhygien. Om det inte görs en regelbunden rengöring av tänderna, där beläggningar tas bort, kan du utveckla inflammation i tänderna, tandköttet och gommen. Med andra ord läggs grunden för sjukdomar i tandköttet, så som gingivit, parodontit och karies. I vissa fall kan ben och tänder ta allvarlig skada och i värsta fall kan tänderna behöva tas bort på grund av dessa sjukdomar. Du bör tala med din tandläkare eller tandhygienist om hur ofta du ska genomgå tandrengöring, eftersom behovet är individuellt och regler för ersättning/understöd är olika beroende på vilken typ av patient du är.

Redigera Radera

Vid en tandrengöring brukar vanligen  tandläkare eller tandhygienist först genomföra en grundlig undersökning av mun och tänder. Därefter rengörs tänderna från mjuka och hårda beläggningar. Det finns flera olika processer, när de utför en professionell tandrengöring.

Med den traditionella metoden för behandling används klassiska mekaniska handinstrument, medan de nyare metoderna bygger på en tandrengöring med hjälp av trycksatt vatten och högfrekventa svängningar, även kallat ultraljud. Den senare metoden är särskilt fördelaktig om du som patient lider av tandvårdsrädsla, då behandlingen är mer skonsam och mindre tidskrävande.

Redigera Radera

Det är viktigt att upprätthålla god munhygien genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen (efter måltider) samt använda tandtråd, tandstickor och interdentalborste.

Plack och tandstensbildning kan förhindras genom:

  • Mat och dryck: Undvik många mellanmål, sura eller sockerhaltiga livsmedel och godis.
  • Tandborstning: Var noga med att borsta tänderna, helst efter måltid, och komplettera med en regelbunden rengöring mellan tänderna. 
  • Tandläkarbesök: Få en professionell tandrengöring gjord minst en gång om året. 

Du kan läsa mer om hur du upprätthåller en god munhygien här. 

 

Redigera Radera

Behovet av tandvård är individuellt och beror på formen och positionen på dina tänder och din egen förmåga att upprätthålla en god munhygien.

Det är därför olika från person till person, hur ofta det är nödvändigt att rengöra tänderna hos en tandläkare eller tandhygienist - vissa behöver kontroll och rengöring av tänderna  3-4 gånger per år, andra var sjätte månad eller 1 gång per år. Du bör konsultera en tandläkare eller tandhygienist för att höra vad som behövs för dig.

Redigera Radera