Tandsmycken

Syfte

Att få smycken påsatta på tänderna.

Redigera Radera

Behandlingstid

15-30 minuter.

Redigera Radera

Behandlingsplats

Allmänna tandläkare.

Redigera Radera

Ett tandsmycke är ett litet 2 mm smycke som sätts på tänderna. Tandsmycken används som dekoration - som vilket annat smycke som helst på kroppen: halsband, örhängen, ringar osv. 

Redigera Radera

Smycket klistras (bondas) på emaljytan på samma sätt som plast bondas som fyllning i tänderna. Tandsmycket sitter därför fast och är inte avtagbart som andra kroppssmycken. 

Redigera Radera

Alla kan ha tandsmycken, så länge det finns emalj på tanden. Som en rekommendation kan det vara en bra idé att endast ha smycken på välskötta tänder då smycket i sig drar till sig extra uppmärksamhet. Om de närliggande tänderna är fula får även de ökad uppmärksamhet.

Redigera Radera

Smyckena i sig själva är inte skadliga. Men som med all tandbehandling är det viktigt att munhygienen är god så att det inte uppstår hål i tänderna, syreskador osv. 

Redigera Radera

Klistringen (bondingen) kan släppa från emaljen. Är den gjort efter föreskrifterna så håller den som en vanlig fyllning.

Redigera Radera

Tandsmycken rengörs som normala tänder med en grundlig tandborstning. Du kan läsa mer om god munhygien här

Redigera Radera

Det finns många tandsmycken i olika motiv och färger. Utbudet varierar från klinik till klinik så fråga din tilltänkta klinik om vilket utbud de har. 

Redigera Radera

Vid påsättning av tandsmycken används klister (bonding) och denna bonding kan lossna. Ytan på smyckena kan slitas så att de ser matta ut efter ett tag. Plasten som används vid bondingen kan - precis som alla plasttyper - missfärgas. 

Redigera Radera

Piercing är en dekoration som kan göras var som helst på kroppen. Den vanligaste piercing är att ta hål i öronen för insättning av örhängen.

Piercingar i munhålan är vanligt - antingen i tungan, läpparna eller kinden. Det finns dock en risk att piercingen kan slå av emaljflisor på dina tänder vilket kan leda till isningar och sprickor.

Var därför medveten om de skadliga bieffekterna av piercing för tänderna där emaljen kan slås av med efterföljande behandlingar som följd.

Redigera Radera