Tandköttskorrigering

Gummy smile är ett leende som visar en stor del av tandköttet. Det  mest tydliga tandköttet syns främst vid framtänderna, men kan förekomma längre bak. Gummy smile är ett estetiskt problem och kan vara orsak till dåligt självförtroende. Därför väljer vissa att göra en fullständig smile makeover.

Redigera Radera

Tandköttskorrigering kan göras på flera enkla eller  med mer komplicerade metoder. Diskutera med din tandläkare vad som passar dig bäst.

Anledning till gummy smile kan vara:

 • Det genetiska arvet.
 • Generella hälsotillståndet.
 • Bivirkning av viss medicinering.
Redigera Radera

En korrigering av tandkött kan vara en del av en kosmetisk tandvård, där du vill ändra utseendet på ditt leende. Med en tandköttskorrigering kan tandläkaren ändra utseendet av tandköttet. Denna behandling utförs främst på patienter med mycket tydligt tankött. Ibland kan tanköttet täcka en stor del av tänderna vilket gör att tänderna ser väldig korta ut. 

Att var nöjd med sitt leende kan påverka självkänslan. Vissa människor ler inter eller undviker att le med öppen mun. En korrektion av tandköttet kan åtgärda detta.

Redigera Radera

Syftet med en tandkötts korrektion är att få ett mera fördelaktigt utseende i förhållanden till läppar och tänder. Behandlingen utförs med en skalpell eller med hjälp av laser. Denna behandling utförs under lokal anestesi. Man erhåller en snabbare läkningsprocess när ingreppet utförs med hjälp av laser teknologi eftersom lasern tillsluter blodkärlen vid behandlingen. På så sätt begränsar man blödningen under och efter ingreppet på ett effektivt sätt. Efterföljande behandling kan ibland vara nödvändigt med porslins/compositefasder för att erhålla ett estetiskt resultat.

Ibland har tandköttet dragit sig tillbaka, pga borstning med hård tandborste, tandpressning eller efter behandling vid tandlossning vilket också kan leda till estetiska problem. I dessa fall kan tandhalsarna exponeras och tänderna blir väldigt långa.

Även i dessa fall kan man göra en kirurgisk korrektion för att "sträcka" ut tandköttet för att täcka delar av tandhalsarna.

Redigera Radera

Behandlingen börjar med lokalbedövning i området man skall behandla. Därefter använder man en skalpell eller vanligare idag en laser för att "trimma", utforma tandköttet till önskat utseende. Som tidigare nämnts är läkningsprocessen snabbare efter laserbehandling än med skalpell.

Det kan finnas vissa fall av mycket synliga tandkött, där det inte är tillräckligt att bara avlägsna delar tandköttet. I dessa fall får man ibland även avlägsna delar av käkbenet som omger tanden. Det är alltid tandläkaren som avgör om denna behandling är lämplig och förutse slutresultatet. Behandlingen, som involverar även avlägsnande av käkben, kan verka mer skrämmande för patienten än endast avlägsna tandkött, men är idag en ganska vanlig behandling. Efter denna behandling kan man även här ibland avsluta med composit/porslins fasader.

Redigera Radera

Det finns flera fördelar med tandkötts korrektion.

 • Att uprätta rätt relation mellan "rött" och "vitt".
 • En behandling som förändrar ditt leende och därmed din självkänsla.
 • Innefattar en relativt enkel, smärtfri behandling under lokalbedövning. 
 • Läkningsprocessen efter laserbehandling är snabb men något längre efter konventionell behandling med skalpell.
Redigera Radera

Alla behandlingar som innefattar avlägsnande av käkben, kan vara förknippat med vissa risker som t ex vid:

 • Avlägsnande av käkben för att uppnå ett optimalt estetiskt resultat.
 • Avlägsnande av mycket tandkött kan leda till längre läkningstid och komplikationer. Svullnader kan förekomma och behov av ytterligare behandling för korrigering av tandköttet.
 • Nackdelen med korrigering av långa tandhalsar är att det finns stor risk för recidiv. Ofta beroende på fel tandborstteknik samt användande av hård tandborste.
Redigera Radera

Kostnaden för tandkötts korrigering beror på vilken typ av behandling du vill ha. Följande faktorer påverkar priset:

 • Mängden vävnad som skall konstrueras.
 • Hur stort område av tandköttet som ska behandlas.
 • Om behandlingen skall utföras med laser eller konventionell teknik med skalpell.

En tandköttspecialist,parodontolog är vanligtvis dyrare men med mera erfarenhet än en allmäntandläkare.

Var noga med att få ett kostnadsförslag innan behandlingen påbörjas och framför allt att denna behandlingofta är början påen mer omfattande kosmetisk behandling.

Redigera Radera