Byta tandläkare

Du kan lätt byta tandläkare om du så önskar. Det kan finnas olika skäl till bytet, t ex flytt, tandläkaren går i pension, missnöje eller dålig personkemi mellan dig och tandläkaren. Oavsett anledning har du rätt att välja vilken tandläkare du vill. Du är alltså inte bunden till en speciell stad eller landsdel.

Redigera Radera

Om du vill byta tandläkare kontaktar du bara den nya tandläkaren du skulle vilja ha. Du kan finna en ny tandläkare här. Det är dock en bra idé att kontakta tandläkaren eller kliniken på förhand för att se om det kommer lösa ditt problem.

Redigera Radera

Alla legitimerade tandläkare är skyldiga att föra journal över sina patienter. Vid byte av tandläkare vill kanske din nya tandläkare överta din journal från din gamla tandläkare. Du behöver bara ge tillstånd (ofta skriftligt) att föra över journalen till den nya tandläkaren. Enligt lag har tandläkaren skyldighet att förvara journalen i 10 år efter den senaste noteringen i journalen.

Redigera Radera

Ofta är det nödvändigt för den nya tandläkaren att undersöka dina tänder och mun, även om din nya tandläkare har fått din journal med röntgenbilder och beskrivningar av dina behandlingar.

Du bör vara medveten om att det kan ta tid för din nya tandläkare för att lära dig och dina tänder. Därför kan det också finnas olika nackdelar är att ersätta tandläkare. Om du lider av tandläkarskräck kan det ha flera konsekvenser av att byta tandläkare om du redan är nöjd med din tandläkare. Med tiden lär tandläkaren känna dig och dina behov  och du kommer också känna dig också mer trygg i miljön och kan därför komma in i en stabil process.

Redigera Radera