Mjölktänder är barnets första uppsättning tänder som består av 20 tänder. När barnet är cirka 6-7 månader (i sällsynta fall senare) börjar mjölktänder växa fram i munhålan och upphör sedan när barnet är ca 3 år. Tandsprickningen varierar kraftigt från barn till barn, och därför kan det hända att tänderna kommer före eller senare än den angivna tidsramen. Mjölktänder börjar vanligtvis att falla ut naturligt vid en ålder av 6 år och därefter kontinuerligt ersättas med permanenta tänder bestående av upp till 32 permanenta tänder. Du kan läsa mer om permanenta tänder här. Under tiden kommer barnet få lösa tänder. Det är normalt att barn har en blandad uppsättning tänder bestående av både mjölktänder och permanenta tänder under tandväxlingen.
Utvecklingen av tandroten och kronan tar flera år och tandsprickning är den process i vilken den enskilda tanden bryter igenom käkbenet och tandköttet. Vid tandsprickning blir tandköttet ofta vitt och känns lite hårt, vilket är ett tecken på att tandkronan är på väg att växa fram. Följande är symtom på att en mjölktand är på väg:
- Tandköttet är rött och svullet.
- Tandköttet är vitt och känns lite hårt.
- Ömhet.
- En ökad tendens att dregla.
- En ökad tendens till irritation.
- Ett ökat behov att bita i något hårt.
- En droppe blod kan komma.
- Kinden kan vara röd på sidan där tanden är på väg.
- Ett stört sömnmönster.
- Diarré och feber kan förekomma men är inte alltid på grund av tandsprickning. Varar febern mer än ett dygn bör läkare kontaktas.
Mjölktänder bildas redan under graviditetens 3-6 månad men är inte färdigbildade förrän efter 4 år. Uppkomsten av de första mjölktänderna inträffar oftast vid en ålder av 6-7 månader, och oftast är det de främre tänderna i underkäken. Det är dock inte ovanligt att mjölktänder inte bryter fram förrän vid 1 års ålder då mjölktändernas eruption varierar kraftigt från barn till barn. Har det inte kommit några tänder vid 18 månaders ålder ska en tandläkare kontaktas. Alla mjölktänder brukar ha kommit fram vid 3 års ålder.
Kronan är den första delen av tanden som är bildad i käkbenet. När tanden bryter igenom är kronan täckt av en tunn film som heter cutiklen som skyddar emaljen. Cutiklen försvinner långsamt med tiden som ett resultat av tuggning och borstning. Bildandet av rötter slutar först 18 månader efter utbrott av kronan.
Nedan är en översikt över vilka tänder som bryter fram först och när:
- Framtänder i underkäken: 6-10 månader
- Framtänder i överkäken: 8-13 månader
- Resterande framtänder i underkäken: 10-16 månader
- Hörntänder i överkäke och underkäke: 13-19 månader
- Främre kindtand i överkäke och underkäke: 16-23 månader
- Bakre kindtand i överkäke och underkäke: 23-33 månader
När mjölktänderna bryter fram kan det vara en smärtsam upplevelse för ditt barn. Du kan lindra smärtan och trösta ditt barn genom att följa nedanstående råd:
- Massera tandköttet försiktigt i munnen på barnet med ett rent, nytvättat finger.
- Ge barnet en bitring vilket samtidigt tillfredsställer barnets behov av att bita.
- Ge barnet en napp som i de flesta fall har en rogivande effekt.
Det är normalt för spädbarn och barn att ha mellanrum mellan framtänderna men det är lika vanligt att inte ha det. Gapet är ofarligt och ofta rättar mellanrummet mellan framtänderna till sig när de andra mjölktänderna tränger fram eller när de permanenta tänderna bryter fram.
Mjölktänderna ersätts med permanenta tänder kring 6 års ålder. Då blir mjölktänderna lösa och man säger att barnet har "en lös tand".
Det tar ungefär 3,5 år för den permanenta tanden att ersätta en mjölktand. Den permanenta tanden utvecklas under och mellan mjöltandens rötter. När den rör sig mot ytan löses mjölktandens rötter upp. Detta resulterar i att mjölktanden lossnar. När en mjölktand faller ut börjar den permanenta tanden att bryta fram. Det kan mycket väl dröja flera månader innan kronan på den nya tanden är synlig. I vissa fall kommer mjölktanden inte ut av sig själv och det är nödvändigt att barntandläkaren drar ut mjölktanden.
Det finns en minimal andel av befolkningen som kan sakna en eller flera permanenta tänder eftersom de inte har bildats i käkbenet. I sådana fall är lösningen ofta:
- Att bibehålla mjölktänderna så länge som möjligt. Senare kan en brygga eller ett implantat sättas in.
- Att dra samman tänderna med tandställning för att undvika ett stort gap.
- Att leva med ett stort gap.
- Att flytta dit en annan tand med hjälp av en operation (autotransplantation).
När 6-årstanden börjar växa fram är det ett tecken på att ditt barn byter tanduppsättning. 6-årstanden kan vara svår att upptäcka så du måste vara medveten om förändringar i tänderna när barnet är i 5-6 årsåldern. 6-årständerna är de första permanenta kindänderna som kommer. Barnet får en på varje sida i både över- och underkäken, bakom den sista mjölktanden. Du kan läsa mer om permanenta tänder här. I det här fallet finns det ingen lös tand som ska trilla ut för att tanden ska kunna bryta fram.
6-årstanden utgör en del av de permanenta tänder som ska hålla hela livet. Därför är det viktigt att borsta tänderna noggrant när den bryter fram i munnen. Du kan läsa mer om rådgivning kring barns tänder här.
Under olyckliga förhållanden kan det finnas skador på en mjölktand. En tandskada kan bero på en av följande situationer:
- Tanden har slagits ut: En utslagen mjölktand sätts aldrig på plats igen då det växer ut en ny.
- Tanden har slagits in eller upp: Om mjölktanden har slagits in eller upp får tandläkaren avgöra vad nästa steg är. Som regel växer tanden ut av sig själv eller så drar tandläkaren ut den (bild 2). Läs mer här.
- Tanden är knäckt eller har brutits: Om barnet har brutit en del av tanden beror nästa steg på skadans omfång. Är det inte en stor del kan tandläkare kontaktas under kontorstid medan tandläkare eller akutmottagning skall kontaktas omedelbart om det är en stor del, varvid tanden vanligtvis dras ut (bild 3). Läs mer här.
- Tand som är lös: Om tanden har lossnat och skadan utgör en risk för barnets käkben och bildandet av permanenta tänder, bör tandläkare kontaktas omedelbart så tanden kan tas bort. Om skadan inte utgör en risk kan tandläkaren kontaktas under kontorstid. Läs mer här.
Om det har skett en tandskada på en mjölktand är det viktigt att anmäla skadan till försäkringsbolaget, eftersom det finns risk för skador på de permanenta tänderna. Sådana är dock inte möjliga att upptäcka förrän de permanenta tänderna ersätter mjölktänderna. Du kan läsa mer om tandskador här.