Tandvärk

Tandvärk är en smärta som orsakas av skador på tänderna och/eller den omgivande vävnaden. Det kan ofta vara svårt att sätta fingret på var smärtan kommer ifrån och vilken som är den skadade tanden som är den verkliga orsaken till tandvärk. Det finns också vissa fall där orsaken till smärtan inte nödvändigtvis kommer från samma tand.

Det finns vissa människor som felaktigt förknippar tandvärk med smärta som kommer från andra ställen i kroppen. Smärttillståndet kan orsakas av inflammation i ansiktsnerven, bihåleinflammation eller bara känsliga tänder.

Redigera Radera

Tandvärk orsakas av nervinflammation. Normalt är tänderna skyddade av emalj och rotcement, men om dessa har skadats är det möjligt för bakterier att tränga in till dentinet, tandbenet, och sedan pulpan. Pulpan är tandens nervcentrum och svarar genom smärtimpulser vid penetration.

Tandvärk kan också uppstå om tanden utsätts för ett hårt slag. Det hårda slaget är orsaken till förekomsten av inflammation i inre tanden. Det kan ta längre eller kortare tid från traumat (slaget) innan det blir en reaktion från nerven.

Det kan finnas olika skäl till att tandvärk uppstår:

  • Karies: Karies är den vanligaste orsaken till tandvärk. Ett hål i tanden skadar tandemaljen, vilket ger en grogrund för bakterier.  Om bakterierna får flytta in i dentin och pulpa uppstår tandvärk. Läs mer om behandling av karies här.
  • Pulpit: När bakterierna når in in pulpan uppstår en inflammation i tandroten. Detta kan vara mycket smärtsamt. Läs mer om behandling av pulpit här.
  • Gingivit: Överlevande bakterier på och mellan tänderna kan orsaka inflammation i tandköttet. En inflammation av detta slag kan ge tandvärk, men smärtan kommer sällan vara så våldsam som smärtan efter karies eller parodontit. Läs mer om gingivit här.
  • Parodontit: Parodonit är tandköttsinflammation som har utvecklat sig till inflammation i och nedbrytning av benet som tänderna sitter fast i. Därför är det viktigt att ha en god munhygien så att alla bakterier avlägsnas och inte ger en grogrund för nya sjukdommar i tandköttet. Läs mer om parodontit här
  • Tandböld: En tandböld orsakas av periodontit, gingivit eller parodontit. Om det finns fri ingång för bakterierna uppstår en inflammation. Bakterierna och inflammationen samlas i tandbölden vilket resulterar i en svår tandvärk. Läs mer om tandbölder här.
  • Tandsprickning: När en tand bryter fram kan det göra ont. Det gäller speciellt för små barn och deras första tänder. Läs mer om mjölktänder här. Vuxna kan också ha ont när visdomständerna bryter fram. Det kan bero på att det inte finns plats för visdomstanden i käken. Läs mer om visdomständer här.
Redigera Radera

Det finns olika skäl till tandvärk. Behandlingsformen beror på orsaken till din smärta. Är det till exempel parodontit som orsakar smärtan är det nödvändig med en scaling,djuprengöring av tandköttsfickor,ibland i kombination med kirurgi samt antibiotika behandling medan karies kan behandlas med fyllningar och i vissa fall rotbehandling.

Du bör rådfråga din tandläkare som kan identifiera orsaken till smärta och obehag och bedöma vilken behandlingsmetod som är lämplig.

Redigera Radera

Om du har tandvärk är det viktigt att du kontaktar din tandläkare. Tandvärken kommer troligen inte att försvinna av sig själv och därför är det nödvändigt att undersöka för att klargöra orsaken till smärtan. Har du mycket tandvärk kan du under tiden ta smärtstillande medel. Om din smärta är outhärdlig, bör du kontakta din tandläkare eller akuttandläkare omedelbart.

Även om tandvärken går över av sig själv före ditt tandläkarbesök behövs fortfarande undersökningen. Det är viktigt att klargöra orsaken till din tandvärk, den kommer förmodligen igen om ingenting görs åt det.

Redigera Radera

Ilningar är en reaktion från tandens inre på grund av en yttre kraft. Ilningar inträffar när antingen emaljen/rotcementet på tänderna är slitna, och dentinen exponeras. När tänder sedan utsätts för kyla, värme, söta och sura livsmedel och drycker påverkar vätskan dentinens kanaler och reaktionen av effekterna kändes som en kort smärta. När emaljen inte längre skyddar i samma utsträckning som tidigare, kommer du att finna att tänderna blir mer känsliga.

Redigera Radera

Ilningar kommer ofta som ett resultat av påverkan av kyla, värme, söta och sura livsmedel och drycker. Anledningen till den ökade tandkänsligheten kan bero på olika faktorer:

Dessa är ofta ett resultat av felaktig borstteknik, överdrivet intag av sura livsmedel och drycker, perioder av frekventa rapningar eller kräkningar samt nylagda fyllningar. Du kan läsa mer om att upprätthålla en god munhygien här.

Redigera Radera

För att råda bot på situationen kan du sätta fluortandkräm direkt på tanden med den blottade tandhalsen, massera in det i tanden och låta det sitta så länge som möjligt - du kan till exempel göra det när du går till sängs. Det kan lindra tandkänslighet och daglig användning har en långvarig effekt. Fluor ingår i en kemisk förening med den hårda tandvävnaden och minskar sålunda obehag.

Det rekommenderas att du rådgör med din tandläkare och får klart var problemet kommer ifrån så att du kan undvika allvarliga skador eller behandlas om det behövs.

Redigera Radera