Permanenta tänder

Under vår livstid utvecklar vi två tanduppsättningar. Den första uppsättningen av tänder är våra mjölktänder, vilka så småningom kommer att ersättas av permanenta tänder.

Fram till runt 6 års ålder har man oftast 20 mjölktänder som senare kommer att fallaut naturligt och ersättas av 32 permanenta tänder (28 permanenta tänder och fyra visdomständer). Under den tiden har barnet en blandad tanduppsättning bestående av både mjölktänder och permanenta tänder.

Redigera Radera

Den första permanenta tänderna kommer vid ca. 6 år (men kan komma både före och senare), och den sista av dessa tänder kommer att dyka upp senare, vid en ålder av 14 år. Dock är det mycket individuellt när de permanenta tänderna kommer fram. Visdomständerna kommer senare.

Innan en tand kommer fram kan den ha utvecklats i käken i 6-7 år. Efter att en lös tand har trillat ut kan det gå några månader innan den nya tanden syns. Det tar ca. 10 år innan en permanent tand är färdigväxt. 

 • Nedan är en översikt över vilka tänder som erupterar först och när: 
 • Framtänder i underkäken:  5-7 år
 • Framtänder i överkäken: 6-8 år.
 • Hörntänder i över- och underkäke: 10 år.
 • De små kindtänderna i över- och underkäken: 9-11 år.
 • De stora kindtänderna i över- och underkäken (6-årstanden och 12-tanden): 6 och 12 år.
 • Visdomständerna i över- och underkäke: 18-23 år.
Redigera Radera

6-årstanden är den första permanenta kindtand som barnet får. Den kommer bakom de bakre mjölktänderna i tandraden där det inte funnits någon tand tidigare. Namnet kommer av att tanden som regel bryter fram vid 6 års ålder.

Redigera Radera

12-årstanden är den tand som bryter fram vid 12-års åldern. 12-årstanden är en permanent tand som dyker upp bakom 6-årstanden, där det inte funnits några tänder tidigare. 

Redigera Radera

Visdomstanden är den sista tanden, som med stor tidsvariation, bryter fram längst in på tandraden. Eruptionen kan ske allt mellan 18-23 år och i sällsynta fall ännu senare eller inte alls. Några människor får den inte alls för de saknar helt enkelt anlag. 

Redigera Radera

De permanenta tänderna utgör den tanduppsättning som ska hålla för livet. Tänderna kommer att förändras när du blir äldre. Det är svårt att undvika att tänderna blir gulare med åldern - rökning, kaffe, te, rött vin, godis och läsk kommer särskilt att sätta spår på dina tänder. Upprätthållande av en god munhygien hjälper till att bibehålla tänderna. Du kan läsa mer om god munhygien här.

Redigera Radera

Själva behandlingen av den permanenta tanden beror på skadan som skett: 

 • Om tanden har trillat ut helt (bild 1), och tanden och roten forfarande är intakta kan tanden sättas tillbaka igen inom 20-30 minuter. Det är dock viktigt att undvika att röra vid tandroten. Om du inte kan göra det, kan tanden hållas fuktig i munnen på patientens barn eller följeslagare fram till ankomsten till tandläkaren. Tanden kan också förvaras i mjölk. Läs mer här.
 • Om tanden har slagits in (bild 2), syns det av en förändring av tandposition i tandbågen. Det är viktigt att kontakta din tandläkare eller akuten, eftersom trauma kan ha orsakat skador på den inre delen av tanden (nerven). Läs mer här.
 • Om tanden är knäckt (bild 3), skall du till tandläkare för behandling. Läs mer här. 
 • Om du slagit en permanent tand lös, är det nödvändigt att konsultera tandläkare. Läs mer här. 

Om du fått en tandskada men är osäker på vad du ska göra bör du alltid kontakta tandläkare. Läs mer om tandskador här. 

 

Redigera Radera