Krona
Tandkronan är den synliga, emaljtäckta delen av tanden, som syns i munhålan. Kronan varierar i form, storlek och utseende (morfologi), då tänderna utvecklas till olika bestämda former.
Emalj
Emaljen är det yttersta lagret på tandens krona och är uppbyggt av en stark prismastruktur för att skydda kronan. Emaljen karaktäriseras av en vid, hård beläggning som är kroppens hårdaste, mineraliserade vävnad, huvudsakligen bestående av kalcium och fosfat. Emaljen är inte bunden till kärl- och nervförsörjningen, vilket betyder att emaljen inte kan återuppbyggas. Därför är det viktigt att ta hand om tändernas emalj.
Dentin
Dentinen, tandbenet, är en mineraliserad, elastisk vävnad som karaktäriseras av en gulaktig och ljusbrun färg. Dentinen är ett hårt, benliknande material, men i förhållande till emaljen är dentinen kännetecknat av att vara mer elastisk. Orsaken till detta är att emaljen behöver stöd från en mjukare vävnad för att förhindra att den spricker. Dentinen stöttar därför emaljen genom att vara fjädrande. Dentin finns i hela tanden och är därför den största delen av tandens beståndsdel. I kronan är dentinen täckt av emalj och i roten av rotcement.
Dentin består av små kanaler där det flyter vätska och celler (odontoblaster), som går in till nerv- och kärlkammaren i mitten av tanden, pulpan. Om tanden skadas (karies, erosion eller fraktur), kan odontoblaster återställa dentinen. Dentin är en levande och känslig vävnad som kan känna värme, kyla, smärta och sött som ett försvarssystem. När dentinet blottas kan tanden bli temperaturkänslig och förorsaka smärta. På det sättet talar tanden om att något är fel, eller att du ska vara extra uppmärksam på dina tänder.
Pulpa
Pulpan är den mjuka vävnad som finns i mitten av tanden och som rymmer tandens nervvävnad, bindvävnad samt blodkärl. Pulpan skyddas inne i dentinens hålrum, pulpakammaren. Dentin och pulpa har ett tätt samarbete och skapas av samma celler. Pulpavävnadens celler sörjer för bildandet av mer dentin, så att tanden kan fortsätta skyddas. Vidare får dentin sin näring genom puplavävnadens blodkärl och nerver, som också är grunden för dentinets känslighet i form av nerver.
Om pulpan utsätts för bakteriell infektion, trauma eller karies, är det ofta en smärtfylld process. En infektion kan medföra att pulpan dör och i värsta fall bildas en tandböld av detta förfall. Vidare kommer tanden brytas ner om inte en rotbehandling genomförs.
Rot
En rot är den icke-synliga delen av tanden och har som funktion att hålla fast tanden i käken och sörjer för tandens blodförsörjning. Roten består av dentin, där tandens nerver och blodkärl löper genom rotspetsen in till rotkanalen och pulpan. Tändernas rötter varierar i form, utseende (morfologi) och antal i förhållande till de enskilda tänderna.
- Fram- och hörntänderna har 1 rot.
- De små kindtänderna (premolarerna) kan ha 1-2 rötter.
- De stora kindtänderna (molarerna) kan ha 2-3 rötter, och i sällsynta fall 4.
Rotcement och parodontalmembran
Rotcement består av en tunn, mineraliserad och benliknanden vävnad som skyddar tändernas rötter. Rotcementen och emaljen möter varandra vid tandhalsen, som också kallas emalj-cementgränsen. Liksom emaljen har rotcementen inte heller någon nervtillförsel, därför är det inte möjligt att återuppbygga cementen.
I rotcementen finns inbäddade fibrer, parodontalligament, som löper från rotcementen till käkbenet (alveolarbenet). Dessa fibrer utgör parodontalmembranen, som innehåller nerver och blodkärl. Det är således i parodontalmembranen som tändernas rötter fäster vid käkbenet (alveolarbenet), och den fungerar som en elastisk kudde mellan tanden och benet.