Munskölj

Munskölj är avsedd att rengöra munnen från bakterier och anses vara ett komplement i upprätthållandet av god munhygien. Även om du använder munskölj bör du fortsätta att borsta och rengöra tänderna som rekommenderat eftersom munskölj inte ersätter daglig tandborstning. Du kan läsa mer om tandborstning här.

Ofta är munskölj ett effektivt sätt att uppnå en friskare andedräkt om du upplever problem med dålig andedräkt. Men det är en bra idé att konsultera en tandläkare före användning eftersom munskölj inte löser de verkliga problemen, dv.s. avlägsnar plack effektivt, utan bara ger en kort känsla av ren mun.

Redigera Radera

Munskölj används som ett tillfälligt komplement till den dagliga rengöringen av munnen. Fortsatt användning rekommenderas sällan om det inte finns särskilda skäl för det. Användningen av munsköljningsmedel beror på dina individuella behov, därför bör du konsultera en tandläkare som kan ge dig råd.

Som regel används munskölj också efter operation i munhålan då borstning ofta inte är möjlig i det opererade området. Tandläkaren rekommenderar klorhexidin eller hextril eftersom den har en antibakteriell effekt, och är effektivt mot infektioner orsakade av bakterier. Klorhexidin eller hextril är bara ett tillfälligt sätt att upprätthålla en god munhygien då långvarig användning missfärgar tänder och tunga.

Det finns även ett munskölj med fluorid som förhindrar tandröta. Idag är de flesta tandkrämer vanligtvis mellan 1000 och 1450 ppm fluorid, medan munskölj vanligtvis innehåller hälften. Munskölj är ofta överflödigt eftersom daglig tandborstning med tandkräm är tillräckligt för att förhindra och förebygga plack och hål i tänderna.

Redigera Radera

Dina individuella behov avgör om du behöver använda munskölj och i så fall hur ofta. För att få ut det mesta av tandkrämens fluorhalt är det viktigt att du inte använder munskölj, äter eller dricker tidigast en halvtimme efter tandborstning. Därför ska du inte använda munskölj i samband med tandborstningsrutinen om du vill ha en effektiv verkan av tandkrämen, eftersom det späder fluoridkoncentration. Det rekommenderas därför att munsköljning sker vid en tidpunkt mellan de två dagliga tandborstningarna.

Om syftet är att förhindra dålig andedräkt, bör du först rådgöra med din tandläkare för att identifiera orsaken. En tandläkare kan klargöra varför du har dålig andedräkt och föreslå en långsiktig lösning. Dålig andedräkt beror vanligtvis på bakterier på tänder och tunga och du kan  vanligtvis undvika dålig andedräkt genom att borsta tungan och gommen under din dagliga tandborstningsrutin, eller så kan du använda en tungskrapa. Du kan läsa mer här om tandborstning här.

 

Redigera Radera

Munskölj är till för att skölja munnen och bör inte sväljas utan spottas ut igen. Här nedan listas riktlinjer för användning av de flesta varianter av munskölj:

  1. Mät upp den rekommenderade mängd som anges på förpackningen.
  2. Ta in munsköljningsvätskan i munnen.
  3. Skölj munnen i 20-30 sekunder genom att gurgla och fördela vätskan i munnen.
  4. Spotta ut vätskan.

Om det står angivet andra anvisningar på munsköljningsmedelets emballage ska du följa dessa anvisningar. 

Redigera Radera

Sammansättningen av munskölj är föremål för kosmetikalagstiftningen, vilket innebär att produkten inte får vara skadlig för användaren men på samma gång är det det enda kravet. Detta innebär att produkten i princip inte behöver fungera som det utlovas på etiketten. Vidare finns det begränsad forskning som bevisar att munvatten effektivt avlägsnar bakterier i munhålan.

Om du använder munskölj bör du vara medveten om vad produkten innehåller då en del skadar mer än de gör nytta. Du bör använda munskölj utan alkohol eftersom detta konserveringsmedel kan irritera slemhinnor. Genom överanvändning av munskölj med hög alkoholhalt riskerar du att få en förtjockad slemhinna i munnen.

Det är viktigt att betona att munskölj inte ersätter daglig tandborstrutin eller rengöring av tandmellanrum utan bara tjänar som ett tillfälligt komplement till att upprätthålla en god munhygien.

Redigera Radera