Tandtråd

Tandtråden är en mjuk tråd, som används för att avlägsna plack i mellanrummet mellan tänderna. Tandtråd används genom att du börjar nere vid tandköttet och rör den strama tråden i upp- och nedåtgående rörelser. Tandtråd har som syfte att rengöra ytorna mellan tänderna. Därmed avlägsnas matrester, bakterier och plack i utrymmet mellan dina tänder, och du förebygger och förhindrar hål i tänderna, tandköttsinflammation och parodontit, som är sjukdomar orsakade av bakterieansamlingar.

Tandtråd finns i en rad olika former och material och finns både vaxbehandlad och inte, smaksatt och icke smaksatt samt flertrådig och enkeltrådig tandtråd.

Redigera Radera

Tandtråd är ett viktigt hjälpmedel för att upprätthålla en god munhygien. Ofta är många inte klara över betydelsen av användning av tandtråd, och de flesta har uppfattningen att tandborstning är tillräckligt för att avlägsna matrester och bakterier. Tandborstning kan dock inte enbart avlägsna alla former av bakterier och plack, och därför behöver man även använda tandtråd. 

Tandtråd används till att förebygga och förhindra bildningen av plack. Plack och bakterier kombinerat med stärkelse och socker producerar syra, som sätter sig fast vid tänderna och över tid upplöser emaljen och rotcementen. Om plack inte avlägsnas, hårdnar den och blir tandsten. Tandsten påskyndar ytterligare tillkomsten av plack, som utvecklar sig till tandsten. Detta resulterar i olika tandproblem som hål i tänderna, tandköttssjukdomar och parodontit. 

Redigera Radera

För att uppnå optimal effekt är det bra att använda tandtråd helst 2 gånger om dagen. Om detta inte är möjligt, bör du som minimum, grundligt, rensa ovansidan mellan dina tänder 1 gång om dagen.

Använd tandtråd som en del av din dagliga minhygienrutin genom att använda det varje gång du borstat tänderna. Det är viktigt att du spenderar så lång tid som behövs för att vara säker på att alla matrester, bakterier och plack är avlägsnat. Inlärningen tar tid (3-4 veckor), men ge inte upp. 

Efter de första användningarna är det normalt att uppleva ömhet och blödning från tandköttet när du använder tandtråd. Det är ett tecken på att ansamlingar av bakterier och plack från det lätt inflammerade tandköttet avlägsnas och läkningen är i gång efter den lätta infektionen. Dessa symptom minimeras efter de första par gångerna och avtar ytterligare med tiden. Om du fortsätter att uppleva blödning bör du konsultera en tandläkare. 

Redigera Radera

Folk använder som regel olika tekniker vid användning av tandtråd, dock säkrar nedanstående steg dig en optimal effekt av tandtråden: 

  • Välj din föredragna tandtråd.
  • Riv av ca 40 cm tandtråd.
  • Ta tag i ena änden av tråden och linda sedan tråden runt långfingret på vänster hand. Den andra änden av tråden lindas runt långfingret på din högra hand. Om du föredrar att linda tråden på pekfingrarna, kan detta med fördel göras.
  • Ta tag i tandtråden mellan tumme och pekfinger och se till att du har en stram bit (ca 2 cm) av tandtråden mellan dina två fingrar. Om du föredrar att använda ett hjälpmedel som till exempel en tandtrådshållare, kan du istället använda detta. 
  • Tryck tandtråden ner mellan tänderna med en lätt sågrörelse. 
  • Håll fast tandtråden mot först den ena tanden och sedan andra och gnid tråden i en serie upp- och nedåtgående rörelser. Var noga med att du kommer ända ner till tandköttskanten. Var noga med att inte gnida för hårt, då detta kan göra att tandtråden går av eller skada ditt tandkött. 
  • Upprepa ovanstående procedur på alla tänder. Det är viktigt att du använder en ny, ren del av tandtråden på varje enskild tand. 
  • Kom in i en rytm genom att börja rengöra överkäkens tänder från vänster till höger. Upprepa samma procedur i underkäken. 
  • Skölj munnen med vatten eller munskölj för att avlägsna de lossnade matresterna.

Om du märker problem under tandrengöringsprocessen - att tandtråden sitter fast eller att den fastnar i något mellan tänderna där den inte borde - ska du kontakta tandläkare. 

Redigera Radera

Det finns olika typer av tandtråd: enkeltråd (PFTE-tandtråd), silkestråd och flertrådig tandtråd (nylontråd), som kan ha olika egenskaper. Det finns både fördelar och nackdelar med alla slags tandtråd och ytterst spelar personliga preferenser en väsentlig roll. 

Tunn tandtråd
Den tunna tandtråden är bra för personer vars tänder sitter tätt. Med hjälp av denna typ av tandtråd är det lättare att röra tråden i upp- och nedåtgående rörelser mellan tänderna. 

Teflontandtråd
Teflontandtråd anses vara en exceptionell form av tandtråd. Den påminner om den tunna tandtråden genom att den är smidig och hållbar och ofta ännu mer resistent. Dess form gör att den lätt glider in och ut mellan tänderna.

Bandformad tandtråd
Bandformad tandtråd är en tjockare typ av tandtråd som är utvecklad för människor vars tänder inte är särskilt tättsittande.

Vaxbehandlad och icke vaxbehandlad tandtråd
De flesta föredrar att använda vaxbehandlad tandtråd, då denna kan röras jämnt och lätt mellan tänderna utan risk för att tråden delar sig eller sitter fast mellan tänderna.

Smaksatt och icke smaksatt tandtråd
Smaksatta tandtrådstyper är tandtråd med smak, till exempel mint eller kanel. Syftet är att uppnå en friskare andedräkt och en mer behaglig smak i munnen. Det finns andra typer av tandtråd som har tillsatt fluor för ytterligare skydd mot hål i tänderna och tandköttssjukdomar. 

Det viktiga är att hitta den tandtråd som passar till dina individuella behov. Din tandläkare eller tandhygienist kan ge råd och rekommendera dig en passande typ av tandtråd. 

Redigera Radera

Det finns olika tandtrådshjälpmedel, som hjälper till med rengöringen av ytorna mellan tänderna. Ofta används hjälpmedel av personer som har svårt att använda tandtråd, till exempel vid artrit eller liknande funktionshinder. 

Tandtrådshållare
Tandtrådshållare är en särskild anordning för att hålla fast tandtråden. En tandtrådshållare är en handhållen enhet med två ben och är formad som ett "Y" eller "F". Tandtråden hålls fast mellan dessa ben. Tråden används på samma sätt som konventionell tandtråd. En annan typ av hållare är spetsig i den ena änden och fungerar som en tandsticka. Tandtrådshållare finns i en rad olika former och färger och är designade för både vuxna och barn.

Tandtrådshandtag
Tandtrådshandtag består av ett långt skaft med ett gummigrepp, vilket gör den idealisk som hjälpmedel för personer med svaga händer. Skaftet har ett litet, avtagbart tandtrådshuvud som kan bytas ut med en refill. Det långa handtaget och lilla huvudet är designade för att vara flexibla, så att det är möjligt att nå de bakre tänderna. De bakre tänderna kan vara svåra att rengöra med vanlig tandtråd, därför underlättar ett tandtrådshandtag ofta processen. 

"Elektrisk" tandtråd
Den elektriska tandtrådens funktion påminner om utformningen av en elektrisk tandborste. Vibrationen skapar en framåt- och tillbakagående rörelse som ger tråden tillgång till platsen mellan tänder och tandkött. En annan fördel med att använda detta hjälpmedel är dess masserande och lindrande verkning på tandköttet. Om du har någon form av fysiskt funktionshinder, har fått implantat, bryggor eller skenor, är detta ett idealiskt hjälpmedel. 

Redigera Radera

Personer med tandställning på tänderna kan ställas inför olika utmaningar när det gäller att använda tandtråd på tänder med skenor. Ofta tar det lång tid att genomföra en rengöring av ytorna mellan tänderna med tandtråden. Det kräver tid och tålamod, men slutresultatet är värt det. 

Det är särskilt viktigt att använda tandtråd om du har tandställning. Den gör att matrester och bakterier lättare fastnar under metalltrådarna och låsen. Det rekommenderas att du använder vaxbehandlad tandtråd, då denna är mindre benägen att fastna. 

Själva tandtrådstekniken är densamma som nämnts ovan, men du bör vara extra försiktig med att inte trycka för hårt på metalltrådarna i tandställningen. Dessa är tunna och kan böjas eller gå av om de belastas för hårt. 

Om du upplever problem med att använda tandtråd kan du fråga din tandläkare om råd. 

Redigera Radera

Interdentalborstar ersätter användningen av tandtråd eftersom de också är skapade för att rengöra mellanrummen mellan tänderna. Tandstickor kan delvis ersätta tandtråd, men inte till 100 %. Ofta beror valet av tandtråd, interdentalborstar och tandstickor på personliga preferenser och din individuella tanduppsättning. 

Redigera Radera