Barn

De första mjölktänderna kommer i 1/2 - 1 årsåldern. Ofta är det de två framtänderna i underkäken som kommer först. Tandsprickningen kan vara förknippat med mild klåda i tandköttet och extra saliv men det brukar inte vara så länge. Ofta hjälper det att ge barnet en bitring eller skölja barnets mun med kamomillte men det är inte kliniskt eller vetenskapligt bevisat men många familjer tycker att det hjälper. Inom de första 2 åren har oftast alla 20 mjölktänder kommit. De sista tänderna som kommer är de små kindtänderna som sitter bakom hörntänderna och framför den stora kindtanden. Du kan läsa mer om tandsprickning här.

Redigera Radera

Du bör vara uppmärksam på om de är fint vita. Det är ett tecken på att mineraliseringen är som den ska och det inte finns några emaljdefekter. Det kan visa sig i form av färgförändring, fläckar eller saknad emalj

Redigera Radera

Du ska vara försiktig med sockerhaltiga livsmedel som kex, russin, godis, saft, läsk och juice. Detta bryter ner emaljen och orsakar hål i tänderna (karies). Ha hälsosamt och grovt bröd istället för det vita, klistriga brödet. Du kan läsa mer om mat och dryck här. Du kan alltid fråga tandläkaren om goda råd. 

Redigera Radera

Barnet ska börja borsta tänderna när den första tanden börjar spricka fram. Det är bra att borsta tänderna med lite fluortandkräm - gärna vuxentandkräm - så att barnet vänjer sig vid smaken och lukten från tandkräm. Var försiktig med barntandkräm då det kan ge mersmak för det söta så använd detta bara vid nödfall. När du ska borsta tänderna på barnet ska du hålla barnet intill dig, med barnets rygg vänd mot dig. På så vis kan du hålla ett fast tag kring huvudet och borsta tänderna. Det är inte säkert att tandborstningen blir en succé första gången, men det blir en vana. Det är viktigt att inte ge upp - barnets tänder ska borstas för att inte ge tandproblem som karies. Du kan läsa mer om tandborstning och barn här.

Redigera Radera

Det är bra att sluta med napp omkring 2-3 årsåldern för att förhindra oavsiktligt nappgap och därmed felpositionerade mjölktänder. Om barnet använder mycket napp efter denna ålder kan barnet få en icke-reversibel (permanent) tandställningsfel som kraftfull bett som kommer att påverka positionen av permanenta tänder. Detta permanenta tandställningsfel kräver tandreglering när barnet är äldre.

Redigera Radera

Barnets första tänder är mjölktänder, som löpande kommer att ersättas av permanenta tänder. Därför kommer det att finnas en längre period av både mjölktänder och permanenta tänder - en s k blandad tanduppsättning.

Redigera Radera

Mjölktänder är barnets första tänder som sedan ersätts av permanenta tänder. När de permanenta tänderna bryter fram löses mjölktändernas rötter upp - det ska inte vara någon rot på mjölktänderna där de trillar ut - vilket gör att mjölktänderna blir lösa. När man pratar om att barnet har "en lös tand" är det mjölktänderna som avses. Den lösa tanden trillar ut av sig själv eller så kan man dra ut den när den är tillräckligt lös. Du kan läsa mer här.

Redigera Radera