Tandkräm

Tandkräm är ett trögflytande medel, som läggs på tandborstens borsthår under tandborstning. Tandborsten och tandkrämen rengör tänderna från matrester, bakterier och plack genom att skonsamt slipa tändernas yta rena. Ofta har tandkräm en tillsatt smak och har en skummande effekt som gör tandborstningen lättare och mer behaglig. 

Redigera Radera

Tandkräm kompletterar själva tandborstningen och hjälper dig att upprätthålla en sund munhygien. De flesta tandkrämer innehåller olika ingredienser och kan därför ha följande egenskaper: 

Tandkräm är inte nödvändigt för att avlägsna matrester, bakteriebeläggning och plack. Dessa kan avlägsnas med hjälp av tandborstning samt tandstickor, tandtråd eller interdentalborstar.

Tandkräm hjälper dock till att göra tandborstningen lättare och mer behaglig. Vidare har tandkräm förebyggande egenskaper och bör därför användas i din dagliga munhygienrutin. 

Redigera Radera

Tandkräm används genom att en liten mängd kräm påförs på tandborstens borsthår. Ofta fyller många hela tandborsten med tandkräm, vilket inte är nödvändigt. Du ska påföra en dos motsvarande en ärta eller en lillfingernagel. 

Efter tandborstning ska du spotta ut överskottet av tandkrämen. Tandkräm ska inte sväljas. Du bör undvika att skölja munnen en halvtimme efter tandborstningen, så får du den största effekten av din tandkräm. 

Tandkräm ska användas under den dagliga tandborstningsrutinen (2-3 gånger). Läs mer om tandborstning här

 

Redigera Radera

Tandkräm har ofta en rad kemikalier tillsatt för att avlägsna bakterier och plack och för att skydda tänder och tandkött. De flesta tandkrämer idag innehåller olika ingredienser, som alla har sin funktion och egenskaper. De flesta innehåller polermedel (putsmedel), slipmedel, smakämnen, skummedel, fuktighetsgivare och förtjockningsmedel. 

Skummedel
Några tandkrämer innehåller skummedlet Natrium Laurylsulfat, också kallat Sodium Laurylsulfat. Skummedlet är inte nödvändigt för att rengöra dina tänder men många har uppfattningen att skummedlet ger en frisk känsla och rena tänder.

Fluor
Fluor hjälper till att förebygga hål i tänderna (karies). Fluor hjälper till att göra tänderna starkare så att de bättre kan motstå syraangrepp. Tandkräm med fluor hjälper till att återuppbygga skadad emalj (remineraliseringsprocess). Enligt kosmetikadirektivet får tandkräm maximalt innehålla 1500 ppm (miljontedel) fluor vid försäljning i dagligvaruhandeln. Du kan få en medicinsk tandkräm med 5000 ppm fluor, dock är denna receptbelagd och köps endast på apotek. Tandkräm med fluor är inte skadlig så länge du använder tandkrämen som angivet på förpackningen. Tandkräm med fluor rekommenderas av många tandläkare, då fluorhaltig tandkräm stärker den hårda tandvävnaden. 

Smak
De flesta tandkrämer har ofta tillsatt smak. Smaken hjälper till att ge en god smak i munnen och motverkar dålig andedräkt. 

Slipmedel
Alle tandkrämer innehåller med slipmedel, om dina tänder är missfärgade efter till exempel kaffe, te och rödvin. 

Redigera Radera

Det är en god idé att borsta barnets tänder med lite fluorhaltig tandkräm - redan när den första tanden bryter fram. Du bör använda vuxentandkräm så att barnet vänjer sig vid smaken och lukten av tandkräm. Barn kan lätt använda samma tandkräm som resten av familjen- om inget annat anges på förpackningen. Barnet ska dock ha en mindre dosering av tandkrämen på sin tandborste. Du kan eventuellt välja en mindre fluorhaltig tandkräm till barn.

Första bilden visar hur mycket tandkräm som ska användas vid få tänder och bild 2 visar hur mycket som ska användas vid flera tänder. 

Redigera Radera

Tandkräm har lång hållbarhet, ofta 30 månader eller längre. Det kan dock finnas ett hållbarhetsdatum efter öppnande, som visas med en burksymbol och antal månader.

Om tandkrämen blir hård i tuben, är det ett tecken på att den inte längre bör användas. Kom därför ihåg att stänga förpackningen. 

Redigera Radera

Tandläkare rekommenderar att du använder tandkräm med fluor, då det skyddar dina tänder mot hål (karies). 

Tandkräm är bara ett komplement till den dagliga tandborstningen. Tandborstning är det viktigaste för att upprätthålla en optimal munhygien. Du kan läsa mer om tandborstning här

Redigera Radera

Så länge du följer riktlinjerna och användningsinstruktionerna för tandkrämen, är tandkräm inte skadlig eller farlig för dina tänder och tandkött. 

Redigera Radera