Interdentalborstar

En interdentalborste är en liten borste utformad som en flaskborste, som används till att rengöra ytorna mellan tänderna från matrester, bakterier och plack. Interdentalborsten kallas ofta mini-flaskborste eller mellanrumsborste. En interdentalborste är lätt att använda samtidigt som den är ett effektivt hjälpmedel för rengöring av mellanrummen mellan tänderna. Effektiviteten beror dock på om du använder korrekt storlek. Du kan få rådgivning hos din tandläkare gällande vilken storlek som passar dina tänder. 

Redigera Radera

Interdentalborstar är ett komplement till den dagliga tandborstningen. Interdentalborstar rengör tändernas mellanrum, där tandborsten annars inte kan komma åt. På det sättet förebyggs hål (karies), tandköttsinflammation och andra tandköttssjukdomar. Interdentalborsten är viktig för att upprätthålla en god munhygien

Redigera Radera

Interdentalborstar är ett led i den dagliga munhygienen. Dessa ska användas minst 1 gång om dagen i samband med måltider – och gärna före och efter tandborstning på kvällen. Du kan läsa mer om tandborstning här.

Interdentalborstar är det rätta hjälpmedlet om dina tänders mellanrum är så stora att tandtråd inte kan rengöra tandytorna tillräckligt. De kan också användas om du har bryggor eller blottlagda tandrötter som är svårtillgängliga. 

Redigera Radera

Interdentalborstar finns i många olika storlekar, så att de bättre kan matcha de olika storlekarna på mellanrum mellan tänderna. Innan du använder interdentalborstar är det viktigt att ta reda på vilken storlek som passar dina tänder. Det är bättre att gå ner en storlek i diameter än att tvinga in interdentalborsten mellan dina tänder, dock rengör en allt för liten interdentalborste inte tänderna optimalt. Ofta är det nödvändigt att ha mer än en storlek, då dina tänder kan ha olika stora tandmellanrum. 

Det är viktigt att metallen från interdentalborsten inte gnuggas mot tanden eller tandköttet. Om detta är fallet, ska du ha en annan storlek. Om du inte är säker på storleken, kan du vägledning av din tandläkare eller tandhygienist. De kan hjälpa dig att välja rätt storlek, som passar dina tänder. 

Redigera Radera

Interdentalborsten ska föras långsamt in och ut i mellanrummet mellan tänderna. Effekten blir större om du roterar borsten medan den är mellan tänderna. 

Nedanstående vägledning hjälper dig att använda interdentalborsten optimalt och uppnå största möjliga effekt:

  • För in interdentalborsten i mellanrummet mellan tänderna från framsidan av tänderna. 
  • Rör interdentalborsten i sin fulla längd fram och tillbaka i mellanrummet ca 7-10 gånger, medan du försiktigt pressar fibrerna mot tandytorna. Du kan med fördel rotera borsten. 
  • Upprepa ovanstående procedur för baksidan av tänderna (tungsidan).

Om inte interdentalborsten glider lätt igenom tänderna, behöver du en mindre storlek. 

Du ska inte använda tandkräm med interdentalborsten, då den blir mindre effektiv. Tandkräm ska endast användas om du blivit rådd till detta av tandläkare. 

När du använder interdentalborsten första gången, kan du riskera ömhet och blödning. Det beror på att interdentalborsten avlägsnar placken som har suttit ostört och påverkat tandköttet i 3-7 dagar. Om du fortsätter använda interdentalborsten, kommer tandköttet läka och blödningen avta. Du förhindrar också att tandköttsinflammationen utvecklar sig till andra tandköttssjukdomar

Redigera Radera

Interdentalborstar finns i olika former, material och diameter. Borsten på interdentalborsten kan fås i material som nylon eller, monterade på en snurrad, plasttäckt metalltråd. Det är metalltrådens tjocklek som avgör vilken storlek du ska använda till dina tandmellanrum.

De borstar som är gjorda helt i plast har mycket lättare att komma in i små områden mellan tänderna och är således inte beroende av diametern på eventuell metalltråd. 

Redigera Radera

Några typer av interdentalborstar kan monteras i ett plast- eller metallhandtag, medan andra interdentalborstar använder metalltråden som handtag. 

Om du har svårt att hitta en interdentalborste, kan du rådfråga din tandläkare som kan hjälpa dig att hitta den rätta interdentalborsten för dig.

 

Redigera Radera

Interdentalborsten ska bytas ut när den inte längre rengör tandmellanrummen optimalt. Vid stora mellanrum mellan tänderna kan borsten hålla lite längre än vid mindre tandmellanrum. Om borsten är gjord av plast, till exempel ”Gum-Picks”, håller de bara en kortare tid, men är ofta lättare att använda. 

Redigera Radera

Om du har tandställning eller implantat kan du med fördel använda en interdentaltandborste. Interdentalborsten är ett bra hjälpmedel för att komma in under tandställningen eller implantatet och rengöra även de svårtillgängliga ställena. 

Redigera Radera

En interdentalborste kan ersättas med tandstickor eller tandtråd, som tjänar samma syfte- att avlägsna bakterier och matrester mellan tänderna.

Redigera Radera