Tandköttsinflammation

Syfte

Behandla gingivit och skapa sunda förhållanden i tandköttet.

Redigera Radera

Behandlingstid

Kräver flera konsultationer på tandklinik och tiden beror på svårighetsgraden.

Redigera Radera

Behandlingsplats

Hos de flesta tandläkare, tandhygienister och certifierade tandassistenter.

Redigera Radera

Tandköttsinflammation (gingivitis) är ett inflammationstillstånd i tandköttet, och orsaken är vanligen utebliven tandhygien. Inflammation i tandköttet är relativt ofarligt, så länge behandling av sjukdomen sätts igång snarast möjligt. Därefter kommer tandköttet att vara friskt genom att upprätthålla en god munhygien.

Redigera Radera

Alla kan drabbas av sjukdomen. Tandköttsinflammation beror ofta på dålig munhygien - alla bakterier avlägsnas inte under den rekommenderade dagliga rengöringen. Inflammationen uppstår genom att bakterier sätter sig fast i tandköttskanten, mellan och på tänderna. Då uppstår plack och senare förkalkning av denna till tandsten, som åter är en grogrund för mer plack. Tandköttet påverkas av bakteriernas avfall och matrester och vid denna påverkan bildas en ficka mellan tanden och tandköttet, och inflammation längs tandköttskanten uppstår. 

På bilderna visas den gradvisa utvecklingen av tandköttsinflammation till parodontos. 

Redigera Radera

Ett friskt tandkött är stramt och har en granulerad yta. Om du har inflammation i tandköttet kan du uppleva att tandköttet är svullet, inflammerat, rödaktigt och ömt och blir löst. Vid tandköttsinflammation ökar tendensen att blöda vid tandborstning och rengöring av tandmellanrummen med tandstickor, tandtråd eller interdentalborstar. Blödningen beror på inflammationen i det lösa tandköttet, särskilt vid tandköttskanten.

Om inte tandköttsinflammationen behandlas, blir fickorna kring tänderna djupare. Till slut kommer inflammationen nå in till käkbenet och orsaka parodontos, som är en allvarlig tandsjukdom. På bilderna kan du se den gradvisa utvecklingen av tandköttsinflammation. Du bör kontakta läkare om du har symptom på tandköttsinflammation. 

Redigera Radera

Tandköttsinflammation försvinner under loppet av några få dagar vid rätt behandling. Tandköttet blir friskt när plack och tandsten avlägsnas och tänderna därefter blir optimalt rengjorda. Det går inte att själv avlägsna tandsten, och därför är en tandrengöring hos tandläkaren ofta nödvändig för att undvika tandköttsinflammation. Plack kan avlägsnas med tandborstning och vid rengöring av ytorna mellan tänderna, därför bör du upprätthålla en god munhygien så att ytterligare behandling kan undvikas. Du kan läsa mer om god munhygien här

Redigera Radera

Tandläkaren avlägsnar bara nuvarande plack och tandsten på tänderna, därför är det viktigt att du fortsätter hålla tänderna och tandköttet rent. Tandköttsinflammation kan förhindras genom att upprätthålla en sund munhygien, med hjälp av tandborstning och användning av antingen tandstickor, tandtråd eller interdentalborstar. Genom att rengöra tänderna och dess mellanrum förhindras bakteriebeläggningar och bakterieansamlingar som förorsakar tandköttsinflammation. Du kan läsa mer om god munhygien här.

Du kan minimera risken för inflammation i tandköttet genom: 

  • Att borsta tänderna 2 gånger dagligen (efter måltider) och använda tandtråd, tandstickor eller interdentalborstar till mellanrummen. 
  • Att undvika cigarrettrökning och andra former av tobak (nedsätter blodcirkulationen). 
  • Att gå på regelbunden, förebyggande tandläkarundersökningar hos tandläkare eller tandhygienist. 
  • Att äta en sund kost. Du kan läsa mer om mat och dryck här.

Om inte en ordentlig munhygien hålls, kommer du att uppleva att tandköttsinflammationen kommer tillbaka inom 2-3 veckor. Om inte något görs mot tandköttsinflammationen, kan det vidareutveckla sig till en allvarlig tandsjukdom, parodontos. Därför bör du kontakta tandläkaren vid tandköttsinflammation, så att tandsjukdomen kan undvikas. 

Redigera Radera