Krona

Syfte

För att skydda resterande del av en tand som har skadats, spruckit eller förstörts.

Redigera Radera

Behandlingstid

1 dag till 4 veckor.

Redigera Radera

Behandlingsplats

Hos de flesta tandläkare.

Redigera Radera

En tandkrona är en restaurering som skyddar den resterande tanden som har skadats, spruckit eller blivit förstörd. En krona stärker din existerande tand så att både bettfunktion och estetik återupprättas. Tandkronor kallas även hättor då en krona sitter som en hatt på din existerande tand och täcker tandens yta.

Bilden illustrerar en före och efter bild av en behandling av en framtandskrona. 

Redigera Radera

Det kan finnas olika orsaker till att du behöver få gjort en krona. Ofta beror det på:

 • Om tanden har utsatts för betydande förfall eller försummelse, och det finns inte tillräckligt med tandstruktur för att göra en komposit- eller porslinsfyllning. Det är viktigt att ändå behålla bettfunktionen.
 • Om en stor del av din tand är bruten efter t ex trauma eller för stora fyllningar och tanden inte kan byggas upp med hjälp av kompositfyllningar så är en kronbehandling den korrekta lösningen.
 • Om du har en stor skada på tanden och vill ha extraskydd är en krona optimalt. Skador på tänderna kan vara stora hål (karies), gamla missfärgade komposit- och porslinsfyllningar eller gamla kronor. 
 • Om du efter ha fått dragit ut en tand har fått gjort en implantatskruv till ett implantat skall den saknade tanden ersättas och en ny krona monteras på implantatets mellanstycke. 
 • En rotfyllning försvagar tanden. Därför finns det ofta behov av en krona för att stärka och hålla samman den försvagade tanden.
 • Om du gnisslar tänder (bruxism) slits och förstörs tänderna. Att förse en förstörd tand med en krona kan vara en bra lösning. Det kan även vara en lösning att sätta plast på tanden och låta den slitas för att därefter göra en kompositbehandling och därmed bevara den naturliga tanden.  
 • Om du konsumerar undermåliga kost (ohälsosam kost utan näringsvärde - det är ofta klistrig), kan du bli utsatt för frätskada, så tänderna löses upp så mycket att det enda alternativet är att komplettera den trasiga tanden med en krona.
 • Av kosmetiska och funktionella skäl kan du välja porslinskronor för att förbättra ditt leende. 
Redigera Radera

Du börjar med en konsultation med din tandläkare där du diskuterar alla behandlingsalternativ.  Det första steget i behandlingen är att förbereda tanden där kronan skall appliceras. Detta görs genom att rengöra tanden, ta bort alla lesioner och forma tanden med hjälp en diamantborr (borr för att slipa tänderna). Hela sessionen görs under lokalbedövning. Formen hos tanden är avsmalnande så att det finns utrymme för kronan kan fästas.

När tanden är beredd tas ett avtryck av dina tänder - antingen med hjälp av konventionell eller digital avtrycksteknik. Ett konventionellt avtrycks tas med hjälp av ett särskilt avtrycksmaterial i en avtryckssked. Det färdiga avtrycket skickas därefter till ett tandtekniskt laboratorium där de använder avtrycket för att tillverka en krona.

Färgprovet sker antingen på kliniken eller hos laboratorietekniker. Det tar vanligtvis mellan 1-2 veckor för teknikern att producera kronan. Under tiden kommer tandläkaren sätta en tillfällig krona - vanligtvis en kompositkrona - för att täcka och skydda din preparerade tand. På ditt nästa besök avlägsnas den tillfälliga kronan genom etsning av det yttersta skiktet på den preparerade tanden. Detta görs för att ge tanden en ojämn yta så att cementen har en bra yta att limma på. Din tandläkare sätter kronan på tanden för att kontrollera funktion, färg och estetik och kanttillpassning. När både du och tandläkaren är nöjda med resultatet kan kronan cementeras på plats.

De flesta tandläkare erbjuder digitala avtryck i stället för den konventionella. Då tas en digital bild av tänderna som skickas till ett tandtekniskt laboratorium eller till tandläkarens egen fräsmaskin. Har tandläkaren en fräsmaskin sker behandlingen sker under ett besök. Du kan läsa mer om digitala avtryck här.

Redigera Radera

Fördelen med en krona är att det är en hållbar lösning. Om kronan sköts på rätt sätt förväntas den hålla 10-15 år.  

Redigera Radera

Som med alla behandlingsmetoder finns det nackdelar. För en krona kan följande nämnas:

 • Det kan ta lite tid att vänja sig vid kronans funktionalitet.
 • Det är en dyr lösning.
Redigera Radera

För att kunna göra en krona måste det vara tillräckligt med höjd på den nuvarande, preparerade resttanden. Så länge tanden inte spruckit på sidan är det möjligt att göra en krona. 

Redigera Radera

Ett implantat eller en avtagbar protes som sätts fast på tänderna kan ersätta en krona. 

Redigera Radera

Kronor bör inte vara förstahandsvalet om syftet är att förbättra dina tänders utseende. Tandläkaren måste förbereda och därmed avlägsna en betydande del av tanden inför ingreppet. Ett mindre omfattande alternativ till fullkronor är en behandling med skalfasader. Kronor behövs om styrkan hos en tand ska ökas eller när stödet för en ny restaurering inte fungerar. Fasader och bondade restaureringar är bara så starka som den stödjande tanden.

Redigera Radera

Kronans hållbarhet beror till stor del på hur du sköter dina tänder. En tandkrona kräver samma grad av omsorg och uppmärksamhet som dina naturliga tänder. Om du har goda munhygienvanor, går på kontroll hos tandläkaren, inte gnisslar tänder och håller en tandvänlig diet, är det en hög kvalitet på krona som väntas hålla 10-15 år. Du kan läsa mer om garanti på kronor här.

Redigera Radera

När du har gjort en krona är det viktigt att du går på kontrollbesök hos din tandläkare. Vidare är det viktigt att du sköter om dina tänder genom en god munhygien. Du kan läsa mer om god munhygien här.

Redigera Radera

Om du har en lös krona ska du kontakta din tandläkare så fort som möjligt. 

Redigera Radera

Smärta och biverkningar varierar från person till person. De flesta upplever: 

 • Inga biverkningar.
 • Ömhet - upplevs då kronan är för hög. 
 • Smärtor - då roten har skadats.
Redigera Radera

Kronor kan göras i en mängd olika material som guldkrona, metallkeramisk krona (MK-krona) och helkeramisk krona. Det finns många olika märken och typer av porslinskronor. Tillverkningskostnaden varierar med det använda materialet - desto bättre kvalitet, desto högre pris.

Guldkrona
Kronor i guld har i generationer ansetts vara det mest hållbara fyllningsmaterialet för tänder och så är det än idag ifall föreskrifterna följs. Guldet kan slitas så det går "hål" på tänderna eller i kanterna på inlägget. Om så är fallet skall kronan bytas.

Metallkeramisk krona (MK-krona)
En keramisk krona är en legering av ädelmetaller och sammanslagning med porslin. Ädelmetallen är innerst och porslinet är det yttersta skalet. Färgen på kronan passar din egen tandnyans. Det är en möjlig lösning, dock är porslin/metallbindning den svaga länken, och kan vara orsaken till att kronan inte håller kosmetiskt under tung belastning. Blir porslinet utsatt för betydande slitning kan metallen bli synlig.

Redigera Radera

Helkeramisk krona (ren porslinskrona)
Kronor i ren porslin har blivit mer och mer populärt inom tandvården. Detta beror på porslinets kosmetiska egenskaper samt bondningstekniken som används vid fastsättningen av kronan.

 • Zirkonium-kronor: Används mest i kindtänderna då de är lite täta i färgen och som kan ge ett lite "dött" utseende i framtänderna. 
 • Procerakronor: De första porslinskronorna som använts till framtänderna. De avlöser i hög grad de metallkeramiska kronorna pga deras kosmetiska egenskaper. 
 • Cad-Cam–kronor: Hänvisar mest till att kronan är gjord utifrån ett digitalt avtryck och därefter frästs ut. Antingen gör laboratoriet en scan av det avtryck som tandläkaren skickat eller så scannar tandläkaren själv med en digital scanner: De mest använda scanners är Cerec, Trios, iTero och Plan-scan.
 • E-max kronor: kronor framställt av ett speciellt starkt porslin under ett högt tryck - antingen som block i Cad-Cam hos tandläkaren eller hos ett tandtekniskt laboratorium. 
 • Empress-krona: En tryckt porslinskrona.
 • Cerinaten: En stark porslinskrona.
 • Fältspat används ofta till skalfasader eftersom de kan framställas mycket tunna.

Stålkronor
En särskild tillverkad stålkrona som används inom barntandvård för att hålla tanden på plats istället för att dra ut den förstörda tanden. Denna krona kallas Rockey Mountain. 

Redigera Radera