Smile makeover

Syfte

Att ändra ditt leende.

Redigera Radera

Behandlingstid

Beroende på behandling.

Redigera Radera

Behandlingsplats

Hos kosmetiska tandläkare.

Redigera Radera

En “smile makeover” involverar ett eller flera kosmetiska ingrepp - både dentalt (tänder) och kosmetiskt (operationer, botox mm.). Syftet är att ändra utseendet, så att du får ett finare leende.

En “smile makeover” för en person kan betyda något helt annat för en annan persons utseende. En ”smile makeover” är därför en mycket individuellt anpassad behandling. Några kan ha en önskan om det perfekta, vita Hollywood-leendet, medan andra önskar ett leende som liknar en kändis. Många vill bara ha en enkel förändring som utbyte av en silverfyllning eller tandblekning, så att leendet blir mer estetiskt.

Redigera Radera

Det kan finnas flera orsaker till att du önskar ändra ditt leende. Det kan vara: 

  • Missnöjd med ditt leende.
  • Du önskar ändra färg, form eller längd på dina tänder. 
  • Du önskar ändra utseendet på ditt tandkött i förhållande till tänderna och läpparna (tandköttskorrigering). 

Orsakerna till missnöjdhet med sitt leende kan vara väldigt skiftande, och därför är lösningen och behandlingsmetoden individuell. Fråga din tandläkare om hur du specifikt kan få hjälp med att ändra ditt leende med modern estetisk tandvård. Ofta rör sig förändringar i ditt leende om följande: 

Sneda tänder eller mellanrum mellan tänderna
Sneda tänder och mellanrum mellan tänderna kan minimeras för att göra ditt leende mer enhetligt. Ofta kan tänderna rättas till med avtagbara skenor som Invisalign och Inman Aligner eller med hjälp av fasta skenor. En annan lösning är behandling med kronor eller fasader framställda av porslin, ofta kallat för ögonblicklig tandreglering. I dessa fall ska dina tänder prepareras innan porslinskronor eller porslinsfasader kan sättas på, och därmed kommer du att mista en del av din friska tandsubstans. 

Spruckna tänder
En sprucken tand kan repareras, dock beror omfattningen av behandlingen på skadan på tanden. Behandlingsmöjligheter kan ofta vara en plastuppbyggnad, porslinsfasader eller porslinskronor

Saknade tänder
Saknade tänder kan förorsaka funktionella och kosmetiska problem. Vid saknade tänder omfattar behandlingen ofta implantat, brygga eller proteser. Om gamla lagningar är  missfärgade, innebär en smile makeover ofta att de gamla byts ut. 

Tandköttskorrigering
Om du har ett mycket synligt tandkött, kan detta behandlas med hjälp av en kirurgisk operation: tandköttskorrigering. Det kan också ändras med hjälp av en laserbehandling. Laserbehandling har efterhand ersatt elektrokauteren (en elektronisk apparat som bränner med hjälp av glödtråd). Lasern utsänder ljus i en bestämd frekvens som gör att ljuset kan värma och bränna. 

Tandblekning
Om du är missnöjd med färgen på dina tänder, kan du behandlas med en försiktig tandrengöring och polering efterföljt av en professionell tandblekning. En tandblekning bleker missfärgade tänder. 

Botox
Om du har djupa skrattrynkor eller läppar som förlorat sin fyllighet, kan detta ändras med hjälp av Botox och Dermal-filler (restylane).

Det slutliga resultatet av en “smile makeover” ger ett leende som du ofta själv bestämt. De flesta är stolta och glada över sitt nya leende. Det rör sig ofta om ett jämnt, vitt och perfekt avstämt leende. 

Redigera Radera

Priset på en ”smile makeover” beror på flera olika faktorer:

  • Den behandling som  krävs.
  • Den kosmetiska tandläkarens utbildning.
  • Mottagningen där behandlingen utförs.
  • Kvalitén på de material som används till det nya leendet. 

Ett nytt leende kan således kosta från 3000 kr för en enkel förändring upp till 3-400.000 kr för en komplett återuppbyggnad av ditt leende och dess funktion. 

Redigera Radera